Contact

Projects

About

SuperSpatial

 
 

Year

Status

Team

 

2021

Competition

Davide Antolini, Lorenzo Benzoni, Alessandro Caputo, Andrea Govi, Yidan Huang, Antonio La Marca, Lorenzo Turnaturi

Creating a cultural and public institution on the square partly means competing with the original presence of the Duomo, giving a new, secular and contemporary meaning to the square. The museum, or rather the civic and cultural center, today becomes the place where we question ourselves about what surrounds us, meet others, discuss: a place of central importance in the city, which today constitutes what had been the cathedral in the past.

For this reason, public art can become an important component of the square and the project must be the place to host it. A transparent, perfectly visible room that connects the Arengari and literally brings art to the square. A space that can be curated in a different way, with performances or installations, which can create a dialogue with the square, intriguing the general public and bringing it closer to the museum. The project is therefore a link, but also a symbol of culture and a point of reference.

The public space multiplies and while the ground floor is dedicated to the circulation of the museum, the square moves to the upper floor, giving the city a new public terrace. A suspended space between Piazza Diaz and Piazza Duomo, which can be used simply for relax or socializing, but also for artistic installations and events.

The terrace floor is also located at the height of the existing loggia and completes a system of almost public spaces within the museum. This level is conceived as if it were a raised square, connected by the grand staircase on the side of the Royal Palace and by the circulation of the museum. On this high-altitude square there are activities open to the public, such as the museum restaurant, the foyer and the multipurpose auditorium, the terrace of sculptures. This series of public spaces completes the design of the base of the museum, bringing the city inside and rethinking it as a public building. While respecting its architecture and shape, the new base changes the sense of the building, the totalitarian origins of the architecture are metabolized by the city through a democratic, open and intelligent use of space. What was once the path that led to the pulpit to speak to the crowd, is conquered by the crowd itself and metaphorically brought back to the height of the square.